zondag 4 augustus 2019

De stilte van de witte stad. Oorverdovend goed!



De laatste tijd heb ik de Spaanse auteurs al meer en meer ontdekt. Maria Duenas en Julia Navarro staan als romans naast de thrillers van Dolores Redondo in de kast. De Spanjaarden hebben een voor mij fijne schrijfstijl. Erg nieuwsgierig was ik dan ook naar het boek van Eva Garcia Sáenz de Ururi.

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerste de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden, naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt er in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.

De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala - beter bekend als Kraken - wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

Op de achterflap wordt de volgende omschrijving van het boek : “Als je wilt genieten en lijden – genieten omdat het zo spannend is en lijden omdat je niet nog sneller kunt lezen – dan is De stilte van je witte stad je boek”-Qué Leer.

In de omschrijving kan ik me helemaal vinden. Een geweldig boek! Het verhaal zit ingenieus in elkaar. Verleden en heden lopen door elkaar en als het verleden het heden inhaalt volgt een onverwachte ontknoping.

Een thriller waarin de hoofdpersonen Unai, Estibaliz en commisaris Alba goed zijn uitgediept. Naast het spannende verhaal loopt het verhaal van hen en leer je ze als lezer beter kennen. Het feit dat het verhaal zich in Baskenland, Spanje afspeelt, was voor mij als Spanje liefhebber nog een bonus. Alsof je met de Uani en zijn mensen meeloopt door het verhaal.

Veel wil meer wil ik eigenlijk niet prijsgeven van het verhaal. Je moet het gewoon zelf lezen!

De stilte van de witte stad is deel 1 van een trilogie. Het tweede deel De riten van het water komt half november 2019 uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten