maandag 27 juli 2020

Dochters van een nieuwe tijd.




Na een thriller nu weer een uitstapje naar een roman. De auteur, Carmen Korn, werkte na haar studie als redacteur bij de Stern. Dochters van een nieuwe tijd van Carmen Korn, is het eerste deel van een trilogie. In Duitsland heeft deze trilogie inmiddels de status van bestseller.

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.
Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.\



Soms lees je een artikel over een boek en weet je gewoon: ‘die wil ik, want dat is een fijn boek”. Zo ook met Dochters van een nieuwe tijd. De omschrijving van het boek sprak me de  toevoeging dat het om een trilogie maakte me nog geinteresseerder.

Het verhaal van de vier jonge vrouwen wordt steeds vanuit één van hen verteld. Allemaal zijn ze met een verlies uit de WOI gekomen. Ofwel er is een naaste verloren of er is een aanslag op het familiekapitaal gedaan. Eén ding is zeker, het zijn sterke dames die ieder voor ogen hebben hoe zij hun leven willen invullen, nu de tijd van vrijheid er weer is.

Toch is er de donkere wolk van het nazi regime die steeds dreigender boven alle levens hangt. De dames hebben hun eigen wil,, maar ook heeft ieder van hen een zwakke kant, waarvan ze zich nu en dan afvragen waarom ze daar aan hebben toegegeven. De keuze van een echtgenoot, het al dan niet hebben van een baan en het al dan niet krijgen van een kind speelt een belangrijke rol. Logisch ook afgezet van de maatschappij in die jaren.

Als lezer wordt je aan de hand genomen door de levens en hen geliefden heen . Een verhaal wat mij van a tot z boeide met soms een lach en soms een traan.

Het boek eindigt dusdanig abrupt dat ik om wilde slaan naar de volgende pagina, die er alleen niet was. Nu is het dus wachten op het volgende boek  Tijd om opnieuw te beginnen. Als het goed is komt dit boek in november 2020 uit en zeker weten dat ik ook dat boek ga kopen!

maandag 6 juli 2020

Onderschat nooit iemand





Onderschat is in 2013 al eerder verschenen bij uitgeverij Elikser, maar is herschreven en opnieuw uitgegeven door de Crime Compagnie.


Eerder las ik al Onder mijn huid en De Kenning trilogie, allemaal fijn leesvoer. Eigenlijk had ik Onderschat als cadeautje gekocht voor iemand, maar door de Corona crisis werd dat niet gevierd en lag het boek ingepakt in de kast. Eigenlijk dacht ik dat ik Onder mijn huid had gekocht. Toch maar het cadeautje uitgepakt en toen bleek het dus Onderschat te zijn. Tja wat doe je dan? Gaan lezen dus! Geen slechte keus ook nog eens.


De boekbeschrijving:

Het huwelijk met haar tweede echtgenoot heeft Marcia niet gebracht wat ze ervan had verwacht. In het Groningse villadorp Haren leiden zij en haar man beiden een eigen leven. Als Marcia plots op onaangename wijze wordt gechanteerd en haar echtgenoot van fraude wordt beschuldigd, komt Marcia's leven in stroomversnelling. Wie is er nog te vertrouwen? En wie juist niet?


Een naar – naar mijn mening –echte vrouwenthriller. Alles zit erin: spanning, romantiek, passie en ook actuele maatschappelijke thema’s worden meegenomen.


Marijke Verhoeven neemt je mee in het leven van Marcia. Alles wat haar hartje begeert heeft ze, behalve geluk. Haar man blijkt verwikkeld in een schandaal, haar dochter Hannah lijkt steeds meer afstand te nemen en dan is er ook nog een mooie minnaar. Tot er allerlei gebeurtenissen plaatsvinden lijkt het nog wel te gaan, maar dan kantelt het. Marcia belandt in een rollercoaster. De dingen die gebeuren lijken nog maar moeilijk te begrijpen; wat is er aan de hand, waarom wil iemand haar dit alles aandoen en wie zit erachter?


Meer en meer ontvouwt het verhaal zich. Marcia weet niet meer wie ze kan vertrouwen. Als lezer weet je dat ook niet meer naarmate het verhaal vordert. Het boek blijft tot het einde verrassen. 


Als het een regenachtige zondag is – zoals gister - dan kom je  - net als ik - niet van de bank met dit boek. Vanochtend tijdens het ontbijt dan ook snel uitgelezen. Een aanrader!


Ik ga nu dan ook het nieuwste boek Onder invloed bij de boekhandel halen. En.. het kost nog geen 7 euro; dus ik zou het gaan kopen als ik jou was.

vrijdag 3 juli 2020

Een boek wat leest als een wervelwind .




Faye van Laar krijgt de mogelijkheid een eigen leven te leiden, los van de psychiatrische inrichting Groot Loenen. Vol enthousiasme begint ze aan de inrichting van haar nieuwe huisje op het landgoed van de instelling. Dan kruist Mika Priens haar pad, een ex-militair met ptss die zijn vrouw en kind zou hebben vermoord. Hij overtuigt Faye van zijn onschuld en ze besluit hem te helpen. Samen met Lisa, een medepatiënt, gaat Faye op onderzoek uit, waarbij ze stuiten op de onverklaarbare dood van enkele oud-collega’s van Mika. Heeft Mika hiermee te maken? En is hij echt onschuldig? Of is hij door experimentele behandelingen zijn realiteitszin kwijtgeraakt en een moordenaar geworden?

De hoofdpersoon uit het boek, Faye, heeft borderline, maarzij  probeert daar zo prettig mogelijk mee te leven op het landgoed Groot Loenen.

In Een duister pad maakten we al kennis van Faye van Laar, haar vader Julius en de rest van haar ‘familie’. 


Thérèse, de  moeder van Faye, ligt in coma in het ziekenhuis. Faye maakt zich nogal druk om de oorzaak van de coma en of ze nog zal bijkomen en als dat dan zo is, hoe het met het geheugen van Thérèse is gesteld.


Helaas is dit niet het enige probleem waar Faye mee heeft te kampen. Ze ontmoet Mika, een militair met ptss. Op de één of andere manier intrigeert hij haar. Via Lisa - haar zus en vriendin - ontdekken ze op internet dat Mika wordt verdacht van de moord op zijn vrouw en zoontje. Faye’s oude vriend Simon, werkzaam bij de politie, vertelt Faye niet heel veel over Mika. Wel dat hij wordt gezocht vanwege zijn vermeende daad. Voor je het weet is Faye in van alles en nog wat betrokken rondom Mika. Al met al  verliest Faye zich in een vrije val, zeg maar parachute springen zonder parachute.


Daar komt nog bij dat Faye zelfstandig mag gaan wonen in het huisje ‘Boszicht’ op het terrein van Groot Loenen. Ze heeft er erg veel zin in, maar het is ook spannend. Zal ze zichzelf kunnen redden. Het gaat goed met haar, maar wat als haar border line weer opspeelt? De gedachtegang en gevoelens van Faye worden mooi beschreven en ook de andere personages zijn goed neergezet.


Al met al ben je als lezer vanaf pagina 1 helemaal in het verhaal getrokken. Je leeft mee met Faye, maar ook met Simon die het zwaar heeft en nog steeds onderzoek doet naar de dood van zijn vader. De kliniek waar Mika is behandeld, blijkt zich met bijzondere ontwikkelingen omtrent het geheugen en het manipuleren daarvan bezig te houden. Het gaat om verschillende behandelmethoden, maar dan wel behandelingen waarbij medicatie achterwege kan blijven. Vraag is wat weet Mika nog wat zijn verleden? En is dat betrouwbaar. Zijn de mensen in de kliniek ook betrouwbaar?


Een bijzonder spannend en goed vervolg op Een duister pad.. Corine Hartman bewijst nog maar weer eens waarom zij in de top van de Nederlandse thrillerschrijvers hoort. 
Als je zo verschillende thrillers kan schrijven en dan steeds je lezers weer verrast dan ben je wel een topper.  Aan haar top zit ze nog niet. Ik moet me wel raar vergissen als we niet nog meer van Faye van Laar gaan horen.


Een dikke aanrader dit boek, wat je overigens veel te snel uitleest, omdat het zo boeit en spannend is! Ga het boek kopen en lezen, en bij voorkeur ook het eerste deel, dan maakt het lezen nog fijner.