maandag 27 juli 2020

Dochters van een nieuwe tijd.




Na een thriller nu weer een uitstapje naar een roman. De auteur, Carmen Korn, werkte na haar studie als redacteur bij de Stern. Dochters van een nieuwe tijd van Carmen Korn, is het eerste deel van een trilogie. In Duitsland heeft deze trilogie inmiddels de status van bestseller.

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.
Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.\



Soms lees je een artikel over een boek en weet je gewoon: ‘die wil ik, want dat is een fijn boek”. Zo ook met Dochters van een nieuwe tijd. De omschrijving van het boek sprak me de  toevoeging dat het om een trilogie maakte me nog geinteresseerder.

Het verhaal van de vier jonge vrouwen wordt steeds vanuit één van hen verteld. Allemaal zijn ze met een verlies uit de WOI gekomen. Ofwel er is een naaste verloren of er is een aanslag op het familiekapitaal gedaan. Eén ding is zeker, het zijn sterke dames die ieder voor ogen hebben hoe zij hun leven willen invullen, nu de tijd van vrijheid er weer is.

Toch is er de donkere wolk van het nazi regime die steeds dreigender boven alle levens hangt. De dames hebben hun eigen wil,, maar ook heeft ieder van hen een zwakke kant, waarvan ze zich nu en dan afvragen waarom ze daar aan hebben toegegeven. De keuze van een echtgenoot, het al dan niet hebben van een baan en het al dan niet krijgen van een kind speelt een belangrijke rol. Logisch ook afgezet van de maatschappij in die jaren.

Als lezer wordt je aan de hand genomen door de levens en hen geliefden heen . Een verhaal wat mij van a tot z boeide met soms een lach en soms een traan.

Het boek eindigt dusdanig abrupt dat ik om wilde slaan naar de volgende pagina, die er alleen niet was. Nu is het dus wachten op het volgende boek  Tijd om opnieuw te beginnen. Als het goed is komt dit boek in november 2020 uit en zeker weten dat ik ook dat boek ga kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten