woensdag 28 april 2021

In de knel op het platteland.

 


Na Op het verkeerde moment   is In de knel het tweede boek van Heleen Smit. Van de eerste thriller was ik onder de indruk en ik was dan ook erg benieuwd naar dit tweede boek.

De wanorde is groter dan ooit op de boerderij van haar ouders.
Kan Noor het bedrijf nog redden en ten koste van wat?

Noor Aalberts is gelukkig met haar stadse leven in Amsterdam, al staat dat in groot contrast met haar jeugd in de Achterhoek. Na een noodkreet van een familielid keert Noor terug naar de boerderij waar ze is opgegroeid. Ze treft een complete chaos aan en haar vader is nergens te bekennen...

Noor heeft een leuke baan in Amsterdam en woont daar samen met haar vriend Ferry. Ze is nu een echt stadsmens, maar is met haar broertje Robbie bij haar ouders op de boerderij opgegroeid in de Achterhoek. Ze is naar de Randstad vertrokken na een gebeurtenis op de boerderij, waaraan in het boek wordt gerefereerd maar die lang onduidelijk blijft. Het contact met haar ouders en broertje is niet hecht. Dan krijgt ze opeens bericht van haar opa en oma, die nog bij de boerderij wonen.

Noor gaat polshoogte nemen en komt tot de conclusie dat haar vader spoorloos is en haar broertje en haar moeder de boerderij niet kunnen runnen. Haar opa en oma helpen daarbij. De moeder van Noor is altijd al  labiel geweest en heeft een drankprobleem.

Noor ontdekt dat er vreemde dingen op de boerderij zijn gebeurd en gebeuren. Tussen de hoofdstukken over Noor, zijn hoofdstukken gevlochten die zijn geschreven vanuit de vader van Noor. Het verhaal van haar vader vertelt hoe de dingen zo zijn gelopen en wat er werkelijk is gebeurd. Noor kampt ondertussen met de gevolgen van haar vaders acties om te proberen meer geld te verdienen om de boerderij rendabel te houden. Ze wordt bedreigd door mensen die dingen van haar willen en eisen, omdat haar vader verdwenen is. Noor komt meer en meer in tweestrijd door de ontdekkingen die zij doet. Moet ze op de boerderij blijven of haar broertje en haar moeder het maar uit laten zoeken en weer terug te keren naar haar leven in Amsterdam?

Een actueel verhaal waarin je de achtergrond van Heleen Smit (redacteur bij een nieuwswebsite voor de food- en agribusiness)  terug vindt. Voor de meeste agrariërs is het niet eenvoudig om een bedrijf goed draaiende te houden, in de tijd waarin met veel regels moet worden gewerkt en de kosten voor een bedrijf steeds hoger worden. Als er dan een aanbod is waarmee je veel geld in korte tijd kan verdienen dan ga je afwegen.  Alleen de gevolgen zijn vaak niet te overzien.

Een boeiende thriller waarbij je als lezer lang in het ongewisse blijft over hoe het nu zit. Wat is er gebeurd met Noor haar vader en waar is hij? Een verrassend plot sluit het verhaal af.

Een totaal ander soort thriller dan het eerste boek van Heleen Smit, maar een erg goede opvolger en een aanrader!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten