maandag 8 juni 2020

Het geheim van Belmonte.





Soms zie je een boekomslag en denk je ‘die wil ik’. Zo had ik dat met Het geheim van Belmonte. Een mooie cover met twee vrouwen, één in het verleden en één in het heden.


Waar gaat het over:


Wanneer haar grootmoeder Franca onverwacht sterft, erft Simona, een Italiaans-Duits gastarbeiderskind van de derde generatie, een huis in de Italiaanse Marken waarvan ze het bestaan niet kende. De jonge landschapsarchitecte uit Allgäu vertrekt naar het verre Belmonte, een dromerig, middeleeuws dorp op een heuvel waar de tijd lijkt stil te staan. Daar vindt ze het levensverhaal van Franca op cassettes. Beetje bij beetje volgt Simona de sporen van haar voorouders van een verlaten klooster naar een landgoed met een verlegen eigenaar, waar ze uiteindelijk een angstaanjagende waarheid ontsluiert.


Wat een prachtig en fijn verhaal! Je wordt meegenomen in de generatie van vier vrouwen in Italië en Duitsland. Het verhaal begint in de Tweede Wereldoorlog met Teresa. 


Simone erft het huis van haar oma Franca in Italië. Het komt goed uit want Simone zit niet lekker in haar vel en kan in Italië tot rust komen. Alleen loopt het met die rust iets anders dan gepland. Het huis verrast haar en ook de mensen van Belmonte verrassen haar. Waarom had haar oma dit huis en wat deed ze daar in de periodes dat ze daar was? Wat zocht en vond ze daar. Simone stuit bij toeval op een brief met cassettebandjes waarop Franca haar het levensverhaal en dat van haar moeder,Teresa, en Simones moeder uit de doeken doet.


Een aangrijpend verhaal. Tussen de hoofdstukken door lees je wat Simone meemaakt en wat haar gedachten zijn over haar toekomst. Ze ontmoet een stille man die haar buurman blijkt te zijn. Waarom woont hij zo afgelegen en is hij ook zo stug als hij lijkt te zijn.


Je wordt meegenomen met Franca als ze naar Duitsland gaat om daar haar geluk te beproeven. Ze wist altijd dat zij anders werd gezien in Belmonte en ging daarom naar Duitsland. Daar vindt ze een baan en stippelt haar toekomst uit. De moeder van Simone wordt geboren, maar het leven met een dochter is niet zoals Franca zich dat had voorgesteld. Door haar verhaal op de cassettes leef je mee in haar tijd en daar tussenin leef je mee met Simone.

Een fijn boek wat ik erg slecht weg kon leggen, omdat het me zo boeide, ik wilde weten waarom de vrouwen zo hadden geleefd als ze deden en hoe het met Simone verder zou gaan.


Een aanrader vind ik het dit boek. Als je nu niet naar Italië kan voor een vakantie, lees dan dit boek en je bent er een beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten