vrijdag 14 april 2023

Heerlijke thriller!

 

De laatste boeken van Camilla Läckberg die werden uitgegeven in Nederland waren Box en Cultus, die zij samen schreef met Henrik Fexeus. Twee heerlijk dikke boeken in een heel andere stijl dan waarin Läckberg normaal schrijft, maar waar ik erg van heb genoten. Toch ben ik er blij mee, dat er weer een nieuw boek van alleen Läckberg uit is gekomen. En wat voor één!



 Koekoeksjong is de boektitel, de omschrijving van het boekr: 

Twee verschrikkelijke gebeurtenissen schudden Fjällbacka op haar grondvesten. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, de Nobelprijswinnaar voor literatuur, wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft. Patrik Hedström en zijn collega's van het politiebureau van Tanumshede storten zich op beide zaken. Ondertussen verdiept Erica Falck zich in een cold case: de moord op een transgender man in de jaren 80. Langzaam realiseert ze zich dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden...

Een boek wat voelt als het aantrekken van een oude jas. Want de hoofdpersonages Erica en Patrik, de personages op het bureau en de familie van Erica zijn allemaal wel bekend als je de andere delen hebt gelezen.

Met de twee moorden gaat het verhaal snel van start en neemt het onderzoek Patrik al snel volledig in beslag. Ondertussen start Erica voor haar nieuwe boek met een eigen onderzoek naar de dood van Lola, een bekende transgender in de jaren 80. Het verhaal neemt je niet alleen mee in het leven van Lola, maar ook in het leven van Erica en Patrik en in het leven van het hoofd van het bureau, die de privé de nodige tegenslag ondervindt.  Het verhaal ontspint daarnaast langzaam in toch wel de elite van de kunstwereld, alias 'Blanche'.

Het boek leest heerlijk vlot weg en je zit direct in het verhaal. Sommige lezers zullen dit 12e boek in de serie rond Erica en Patrik misschien te zeer gesneden koek vinden, maar zelf vind ik het een fijn boek. Daarbij geeft het boek, juist in deze tijd, een interessant inkijk in de LHBT scene in de jaren 80. De ontknoping heeft nog een kleine plottwist, maar dat geeft het verhaal een fijn einde. 

Een aanrader! Ook het volgende deel - als dat er komt - ga ik dat ook zeker weer fijn lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten