Marja
West is vooral bekend van de boeken die ze alleen schreef, niet alleen
thrillers, maar ook korte verhalen. Anna Bontekoe is kok en heeft zich vooral
toegelegd op vegetarisch koken. Moeder en dochter schreven samen een culinaire
thriller: Het zal nooit meer kaviaar zijn.
Van
de Crime Compagnie ontving ik een proefdruk van het boek dat vanaf vandaag in
de winkels ligt.
Het verhaal:
De Nederlandse
Sofia werkt bij een bank in New York. Als ze een klant bewusteloos bij de
bankkluisjes in de kelder vindt, neemt ze een gevaarlijke beslissing. Dit is
het begin van een reeks gebeurtenissen die ertoe leiden dat Sofia als kok bij
een grote maffiabaas gaat werken. Door het bereiden van verrukkelijke
maaltijden wint ze het vertrouwen van de topcriminelen en achterhaalt zo hun
geheimen.
De
omslag van het boek gaf mij een beetje de indruk van een feel-good roman. Niets
is minder waar, het boek is veel meer dan dat naar mijn mening.
Het
verhaal springt tussen het verleden en het heden.
Sofia,
is op leeftijd en verblijft in een hospice. Ze ontmoet daar de dochter van een
medebewoonster, aan wie ze over haar verleden gaat vertellen. De wijze waarop
Sofia je als lezer meeneemt door haar leven is prettig en ontroerend. Ze moet kiezen voor een baan die ze misschien
niet zou moeten willen, maar ze moet geld moeten verdienen om in leven te
blijven. Tijdens haar werk voor de maffiabaas vangt ze informatie op, die
koppelt aan gebeurtenissen en zo komt ze langzamerhand een schandaal op het spoor.
Het is een lastige afweging wat met die informatie te doen. En is er dan ook
nog de man, die de liefde van haar leven is, maar onmogelijk lijkt.
Met
het vertellen van haar verhaal geeft Sofia de jonge vrouw een kans om een boost
aan haar carriére te geven. Tegelijkertijd is het ook alsof Sofia haar leven met
het vertellen van haar verhaal wil afronden.
De beschrijvingen van het eten dat Sofie in New York bereidt en de recepten daarvan, geven het verhaal een extra dimensie. Helaas stonden de recepten niet in de proefdruk uitgeschreven, maar de toevoeging van de recepten maakt het boek volgens mij nog weer fijner. Voor recepten van Anna Bontekoe kun je altijd kijken op www.chefbontekoe.com.
Al
met al vindt ik het een heel geslaagde culinaire thriller, een bijzonder
verhaal dat van de eerst tot de laatste pagina boeit. En een erg fijne
leeservaring en een aanrader!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten