dinsdag 14 april 2020

Bloedsteen, als het verleden je achterhaalt.







Op een ochtend wordt Ella nietsvermoedend van haar bed gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een Jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending.


Toen Bernice Berkleef op social media proeflezers zocht voor haar nieuwe boek Bloedsteen, heb ik me direct gemeld. En ik hoorde bij de gelukkigen die het boek al voor publicatie digitaal mocht lezen.

Haar eerste boek Cody, las ik ook voor publicatie en dat boek vond ik fijn.


Bloedsteen vertelt een heel ander verhaal dan Cody. Hoofdpersonage is Ella. Zij heeft haar leven goed op orde. Een mooi appartement, een baan en een leuke vriend. Tot haar leven op zijn kop wordt gezet door een inval van de politie. Haar vader wordt verdacht van juwelensmokkel en zij wordt verdacht van het helpen daarbij. Ella wordt weer vrijgelaten maar haar vader overlijdt.  


Ella haar vader had een huis op Java en ze besluit daar tot rust te komen. Ze wordt goed opgevangen door de huisbewaarder en ontmoet nieuwe mensen. Zo zijn er Stan, een journalist en een vermogend echtpaar Soong en Ling. Ella lijkt haar draai te vinden in haar nieuwe leven. Toch blijft er iets aan haar knagen. Waarom bezocht haar vader het huis op Java veel regelmatiger voor korte periodes dan zij wist. Dan gebeuren er vreemde dingen. Ella voelt zich bedreigd, maar gaat toch door met haar onderzoek naar de juwelensmokkel waar haar vader van werd verdacht. Het onderzoek brengt grote dreiging met zich mee en kan ze zich hieruit redden?


Een niet heel dik boek wat geen moment verveeld. Vanaf de proloog boeit het verhaal. Niet alleen zit er vaart en spanning in het verhaal, ook zit er de nodige geschiedenis van IndonesiĆ«, tijdens de 40-er jaren in verwerkt.  De sfeer van Java wordt zo beschrijven dat je het gaat mee beleven. 


Ik heb fijne uren genoten van dit nieuwe boek en daarmee heeft Bernice Berkleef haar eerste boek meer dan geĆ«venaard. 



Een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten